5G Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

26 Aralık 2023

5G Teknolojisi Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

5G teknolojisi hayatımızı nasıl etkileyecek? 5G, hızı artırmak, gecikme süresini azaltmak ve kablosuz hizmetlerin çok yönlülüğünü geliştirmek için tasarlanmış beşinci ve mevcut nesil mobil ağdır. 5G ağının, 4G'ye kıyasla veri odaklı endüstrileri, akıllı şehirleri ve diğer şeyleri mümkün kılması beklenmektedir. Genel olarak 5G, spektrum blokları arasında önemli ölçüde daha fazla verinin aktarılmasını, daha yüksek bir kapasiteyi ve daha fazla verimliliği sağlayan bir teknoloji devrimidir.

 

5G ağı hala anten aracılığıyla iletilen radyo dalgalarına dayanacak, ancak 4G ağından daha geniş bir bant genişliğine sahip olacaktır. Kilometrekare başına yalnızca 100.000 cihazı idare edebilen 4G ile karşılaştırıldığında 5G, ağ bölgesine daha düşük ve daha yüksek frekanslar ekleyerek 1 milyondan fazla cihazı destekleyebilir.

 

5G beni nasıl etkileyecek? Her ne kadar hala aşılması gereken engeller olsa da 5G'nin geliştirilmesi kablosuz bağlantının bir sonraki seviyesine geçmemde bana yardımcı olacaktır. 5G'yi benimseyerek daha hızlı veri hızları, daha düşük veri sınırları ve düşük gecikmeli iletişim gibi avantajlardan faydalanılabilir.

 

5G Geliştirmenin Aşamaları

 

5G'nin milisaniyelerle ölçülen ultra düşük gecikme süresinin getirdiği performans unsuru, son kullanıcıların beklentilerini büyük ölçüde artırmıştır. Sağlam yüksek hızlı ağ kalitesini korurken yıllarca dayanabilecek bir 5G ağı, birçok düzeyde sorunsuz bir şekilde entegre edilmelidir.

 

Ağ sağlayıcıları, performansta tutarlılık sağlamak için 5G bant genişliklerini çeşitli titiz test adımlarından geçirmek zorunda kalacaklardır. Ayrıca, kullanılan RF kanallarının sayısının artması nedeniyle kanal emülasyonunun 5G'de kullanılması daha zordur. Tüm altyapı hüzme şekillendirme, birçok MIMO (çoklu giriş/çıkış), artırılmış bant genişliğine sahip taşıyıcılar ve milimetre dalga spektrumu veya mmWave olarak bilinen yepyeni bir frekans aralığından oluşmaktadır.

 

Bu yeni özellikler, 256'dan fazla dizi elemanına sahip olabilen ve dolayısıyla daha fazla radyo kanalı gerektiren devasa MIMO özelliği gibi potansiyel sorunların hesaba katılmasını gerektirebilir. Öte yandan, hüzmeleme özelliğinin eklenmesi, bu yeni bileşenlerin dinamik olarak değişmesine neden olarak geleneksel kablo test yöntemlerinin kullanımını artık pratik olmaktan çıkarabilir.

 

Ayrıca, mmWaves için yalnızca havadan (OTA) test ve özel odalar pratiktir çünkü bunlar ağ içinde ve dışında kesintilere karşı hassastır.

 

5G ağını başarılı bir şekilde kurmak için üç seviyede uygulanan optimize edilmiş bir araç seti kullanmak çok önemlidir;

 

Aşama 1

Şebeke hizmetlerinin güvenilir ve yüksek kaliteli performansı garanti etmesini sağlamak için, 5G'yi kurmadan önce bir V&V - Sağlam teknoloji doğrulama ve onaylama - yürütmek çok önemlidir. Bu, ağların 5G saha davranışının gerçekçi simülasyonları şeklinde ölçeklendirme potansiyelini gerektirecektir. Bununla birlikte, milyonlarca veri akışını değerlendirmek için güncellenmiş yazılım gerekecektir.

En yeni ağ özellikleri, işlevsel yük testini ve 5G arayüzünün baştan sona altyapı doğrulamasını da içerecektir.

 

Aşama 2

Şebeke faaliyete geçtikten sonra sıra aktivasyon ve ölçeklenebilir ölçüm tekniklerinin uygulanmasına gelir. Bu aynı zamanda 5G için gerekli olan milimetre dalga spektrumunda ortaya çıkan herhangi bir girişim hakkında bilgi üretebilen baz analizörlerinin kullanımını da kapsar. Bu tür testler için, ağın performansını izleyen ve hizmet seviyesi anlaşmalarını (SLG) doğrulayan uygun bir yazılıma ihtiyaç vardır.

 

Aşama 3

Ağ test ve doğrulamadan geçtikten sonra, ultra hızlı geniş bant, HD video akışı, sanal gerçeklik oyunları ve sonsuz IoT gibi hizmetler için bir ücret talep ederek para kazanmak mümkün hale gelir. Ancak bu hizmetlerin kullanımı ve güvenilirliği, yüksek düzeyde deneyime (QoE) sahip olmaya bağlıdır. Bu nedenle, ağın daha yüksek trafik hacimlerini idare edebilmesi için daha yüksek kullanım yoğunluklarını idare edebilen sanal aracılarla birleştirilmiş gerçek zamanlı istihbarat platformlarını içermesi gerekecektir.

 

5G hayatımızı nasıl değiştirecek?

 

Sıfır gecikme ile yıldırım hızında

4G ile karşılaştırıldığında, tüketiciler 5G ile daha yüksek veri aktarım hızları bekleyebilirler. 5G internet, 4G T'nin 100 Mbps'lik en yüksek hızından çok daha hızlı olan 10 GB/s'ye ulaşabilir. Bilmeyenler için gecikme, bir cihazın bir veri paketi göndermesi ile bir yanıt alması arasında geçen süredir. Daha kısa bir gecikme, daha düşük bir yanıt süresiyle gösterilir. 5G teknolojisi sayesinde uzak bölgelerde kapsama alanı devam edecektir.

 

En son teknolojinin geliştirilmesi

5G'nin piyasaya sürülmesi, ülkede VR, AR ve diğerleri gibi diğer teknolojik ilerlemelerin de başlangıcını işaret edecektir. Bu teknolojik gelişmeler sağlık, tarım, eğitim ve afet yardımı gibi diğer sektörlere de yardımcı olacaktır. Ayrıca 5G, IoT teknolojilerine dayalı yeni hizmet ve çözümlerin sağlanmasını mümkün kılacaktır.

 

5G ağlarının mümkün kıldığı gelişmiş yetenekler yeni iş modellerine ilham verecektir. Örneğin, 5G sonunda kullanılabilir olduğunda ulaşım ve mobilite sektörleri devrim yaratacaktır. 5G, elektrikli araç ekosisteminin etkinliğini artırmak ve genel maliyetini en aza indirmek için bir ağdaki araçları ve şarj istasyonlarını birbirine bağlamak için kullanılabilir.

 

Etkili Uzaktan Çalışma

Bağlantı hızı, güvenilirlik ve yanıt süresindeki bu gelişmeler sayesinde kullanıcılar artık her yerden güvenilir bir şekilde çalışabilmektedir. Ancak, iş ağına düzenli bir bağlantı gereksinimi, ofis dışında çalışmanın ana dezavantajlarından biridir. İnternet sağlayıcınız bu ihtiyacı karşılayamazsa görevlerinizi tamamlamakta zorlanırsınız.

 

Ancak 5G teknolojisinin yaygın kullanımı, artık her yerde verimli bir şekilde çalışabileceğiniz anlamına geliyor. Bu, net, canlı görüntülü sohbetleri, neredeyse hızlı dosya aktarımlarını ve hatta farklı konumlardaki iş arkadaşlarınızla gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmeyi garanti edecektir.

 

Kendi Kendine Sürüş ve Diğer Otomotiv Teknolojileri

5G ile otomobiller çevrelerindeki nesnelerle neredeyse anında bağlantı kurabilecek. Bu teknolojiden en çok bu sektör faydalanacaktır. Sonuç olarak, Ford, BMW ve Toyota gibi çok sayıda otomobil üreticisi artık araçlarının içine 5G antenleri yerleştirilmektedir.

 

Araçların birbirleriyle ve stop lambaları ve yol kenarındaki işaretler gibi diğer güvenlik sistemleriyle iletişim kurmasını sağlayarak kara taşımacılığı daha güvenli, daha hızlı ve daha etkili hale gelebilir.

 

Uzaktan Yayın

Çok fazla depolama alanı kaplayan 4K video içeriğini kablosuz olarak iletmek için büyük miktarlarda bant genişliğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, 5G teknolojisi yayıncılık ve eğlence sektörü için çok önemlidir. FIA Dünya Ralli Şampiyonası'nın yayınlanması için 5G dronların kullanılması bunun bir örneğidir. Ayrıca, 5G sayesinde F1 yarışlarından 4K canlı araç içi görüntüler artık hayranlara sunuluyor.

 

Ayrıca, olayların nasıl geliştiğini algılama şeklimizi de değiştirebilir. Örneğin, yüksek kaliteli video iletme yeteneği ve iyi akıllı telefon kameralarının erişilebilirliği sayesinde neredeyse herkes canlı yayın yapabilir ve çevrelerinde olup bitenlerden dünyayı haberdar edebilir.

 

Daha Verimli Üretim

Üreticilerin 5G teknolojilerini ilk kullananlar arasında olması bekleniyor çünkü günümüzün acımasız ekonomisinde bir şirketin hayatta kalması için etkili iletişim şart. Buna ek olarak, birçok kuruluş verimlilik için veri toplama ve analiz teknolojilerini kullanmaktadır.

 

Örneğin, 5G teknolojisini kullanarak robotlar kablosuz olarak iletişim kurabilir ve üretim alanında sınırsızca hareket edebilir. Ayrıca sistem, 5G ağını kullanarak talimatları ve verileri bu robotlara anında iletebilir ve ihtiyaç duyulan her yere gönderebilir.

 

Evler

Bulut bağlantısına sahip evler, tüm akıllı cihazlar, aletler ve otomobiller arasında bulut iletişimi sayesinde gerçek zamanlı veri aktarımına ve basit kablosuz yazılım ve uygulama güncellemelerine sahip olacaktır. Otomatik akıllı TV'ler, evin akıllı aydınlatma sistemlerine bağlanarak uzaktan yönetilebilir.

 

Sağlık Hizmetleri

Hastaneler, işlemleri otomatikleştirmek, hasta devir teslimlerini hızlandırmak ve uzaktan robot destekli ameliyat, gelişmiş dijital cüzdanlar, araçtan araca iletişim, akıllı evler, bağlantılı cihazlar ve daha fazlası gibi diğer gelişmeleri kolaylaştırmak için tıbbi ekipman ve hasta yataklarının 5G destekli takibini kullanacaktır.

 

Sonuç

 

Mevcut koşullar altında telekom hizmetlerimizde 5G'nin getireceği iyileştirmeler için çok yer var. Yüksek hızlı, makul fiyatlı internetin daha geniş bir medya yelpazesinde kullanıldığı bir dünyayı gerçekleştirmeye yaklaşmamıza yardımcı olacaktır. 5G mimarisi inşa edildikten sonra daha önce hiç görülmemiş bir uygulama geliştirme temeli oluşturulacaktır. Bu yeni teknolojinin sorunsuz bir şekilde entegrasyonunun sağlanması için yine de birçok test aşamasından geçmesi gerekecektir.